Ondervloer

Harde materialen (bijv. steen, metaal, marmer) veroorzaken kleine scheurtjes in het snijvlak, waardoor uw mes sneller bot wordt. Het is het beste om "zachte" oppervlakken te gebruiken, zoals hout of plastic.

Hier gaat het naar de snijplanken van Calisso.

Reiniging

Het mes moet na elk gebruik met de hand worden schoongemaakt en met een schone doek worden afgedroogd. Droog bewaren verlengt de levensduur van de messen. Doe de messen nooit in de vaatwasser!

Opslag

Zorg ervoor dat de messen niet met elkaar in contact komen. Een messenblok, magnetisch messenrek of iets dergelijks kan hierbij helpen. Bovendien presenteert dit ook de messen uitstekend.

Zorg

Vanwege het hoge koolstofgehalte moet het blad regelmatig worden gepolijst en behandeld met olie of was met een laag zuurgehalte om de kwaliteit te behouden. Wij bevelen onze Chinese Camelia-olie aan. Het houten handvat kan ook met de olie worden behandeld.
Onjuiste of gebrekkige verzorging kan kleine roestplekjes veroorzaken. Deze moeten onmiddellijk worden weggepoetst om verdere corrosie te voorkomen.

Hier gaat het naar de olie van Calisso.

Scherpen

Damascusmessen blijven bijzonder lang scherp door hun verschillende harde lagen van staal en ijzer, maar zelfs het beste mes zal op een dag zijn scherpte verliezen. Afhankelijk van de belasting van het blad kan dit tussen 1 en 10 weken duren. Wij raden aan opnieuw te slijpen met een waterslijpsteen. Daarna zal het blad weer als nieuw zijn.
Let bij het slijpen op de verschillende snijhoeken!
Aquamarine Line messen slijpen onder een hoek van ~8°.
Die Messer der Aristocratic Line sind in einem Winkel von ~15° geschliffen.

Hier gaat het naar de Calisso maalstenen.

Tips

Gebruik het mes alleen om te snijden! Een slechte gewoonte is om gesneden vlees of groenten met het mes in de pan te duwen. Dit beschadigt het blad en maakt het dof. Om dit te voorkomen, draait u het mes om en duwt u het voedsel met de achterkant van het mes van de snijplank.

De gebruiksaanwijzing voor alle Calisso keukenmessen voor de Download:

Gebruiksaanwijzing voor de Aquamarine en Ruby Line

Gebruiksaanwijzing voor de Aristocratic Line